Operatorius J. Jakūnas: „Įsitvirtinti rinkoje padeda didelis noras, sunkus darbas ir nuolatinis tobulėjimas“

j jakunas2Vilniaus universiteto Kauno fakultete gegužės 10 dieną lankėsi kino / video operatorius ir montuotojas Jonas Jakūnas. Talentingas operatorius, sėkmingai dirbantis kino, TV laidų, reklamos kūrimo srityse, dalyvaujantis įvairaus pobūdžio ir masto projektuose, su VU KnF Audiovizualinio vertimo programos I kurso studentais dalijosi savo darbo patirtimi, įvairiais nutikimais bei žiniomis apie filmavimo kamerų veikimo principus ir naudojimą.

 VU KnF Ekonomikos, finansų ir vadybos instituto dėstytojos Ievos Vitkauskaitės pakviestas į dalyko „Kino kalbos pagrindai“ paskaitą J. Jakūnas savo pasiekimais ir įgyta patirtimi įkvėpė studentus siekti užsibrėžtų tikslų ir paragino juos domėtis kinu.

Kaip teigė pats J. Jakūnas, jis nėra “normalus” tipinis operatorius, nes mėgsta daryti tai, kas pačiam patinka, ir dirbti su žmonėmis, projektais, kurie labiausiai atskleidžia jo talentą bei galimybes. Kurti dokumentinius filmus operatoriui patinka labiausiai, nes pasak jo, toks formatas nevaržo ir todėl įgalina atskleisti savo stilių ir kūrybiškumą. Šiuo metu J. Jakūnas dirba prie dokumentinio filmo “Litvaks in South Africa“ (liet. „Litvakai Pietų Afrikoje“).

Operatorius J. Jakūnas pasidalijo žiniomis apie įvairias filmavimo ir montavimo technikas, vaizdo kompozicijas, filmo kadruotes, apšvietimo svarbą (šviesos stiprumą, aštrumą, šviesos spalvą, nuotaikos išgavimą šviesa). Studentai turėjo galimybę įsitikinti, kad net paprastas balto popieriaus lapas gali atspindėti, sukurti reikiamą šviesą filmuojant, pavyzdžiui, žmogaus portretą. „Kadre turi būti tik tai, kas yra reikalinga. Jeigu negalime paaiškinti, kodėl kadre yra tam tikras objektas, tai jo ir nereikia,“- kalbėdamas apie kadro kompoziciją pabrėžė operatorius.

Susitikime dar buvo kalbama apie scenarijų, planavimą, spalvas, kameros judesius, garso takelio svarbą vizualiniuose projektuose. Operatorius atskleidė, kaip istorija pasakojama video formatu (3D video, 360 video, tiesioginės transliacijos ir kt.), o  įdomiausia buvo išgirsti, kad yra ir vertikalūs video (nors ekranai horizontalūs, bet filmuojama ne tik pritaikant formatą prie ekrano, bet ir vertikaliai).  Studentai išbandė, kaip realiai veikia filmavimo kamera, ir sužinojo, kaip galima geriau nufilmuoti vaizdą, kokias funkcijas atlieka kamera, susipažino su garso įrašymu ir kitais techniniais filmavimo dalykais.

Neformalioje aplinkoje J. Jakūnas ne tik atskleidė operatoriaus darbo specifiką, bet ir noriai dalijo patarimus. Paklaustas, kuo labiausiai džiaugiasi dirbdamas šioje srityje, atsakė: „Mano darbai mane jau buvo nubloškę į JAV, Tailandą, Rusiją, Kroatiją, Austriją, Italiją, Gruziją, Afriką!” Pasakodamas apie savo karjeros pradžią ir įsitvirtinimą šioje rinkoje, Jonas teigė, kad, kaip ir visur, labiausiai reikia norėti, sunkiai dirbti ir nuolat siekti tobulėti.

Justė Baranauskaitė,

Audiovizualinio vertimo I k. studentė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku