Ambicingas kibernetinio saugumo programos studento tikslas – skatinti žmonių sąmoningumą elektroninėje erdvėje

Informacijos sistemas ir kibernetinį saugumąVU Lukas Vilniaus universitete Kaune studijuojantis Lukas Vileikis jau ne vienerius metus, vykdydamas įvairias veiklas, prisideda prie šiuo metu aktualios problematikos sprendimo – kad internetas taptų saugesne vieta visiems. Vienas iš Luko iššūkių – nuolat didinti kitų suvokimą apie dabartinę kibernetinio saugumo padėtį, nes skaitmeniniai įrenginiai tapo kasdiene mūsų gyvenimo dalimi.

Siekdamas, kad žmonės kuo atsakingiau naudotų skaitmeninius įrenginius, saugotų savo asmens duomenis bei išvengtų galimų grėsmių, vaikinas daug dėmesio skiria ir švietėjiškai veiklai – Lukas yra sukūręs asmeninį tinklalapį bei aktyviai vysto projektą „BreachDirectory“. Šioje svetainėje kiekvienas gali pasitikrinti, ar į el. pašto paskyrą nebuvo bandyta įsilaužti, ar kiti, internete teikiami, asmeniniai duomenys yra saugūs.

Pranešėjo vaidmuo prestižiniuose IT renginiuose – neįkainojama patirtis

Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) studijų programos Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga studentas pasakoja: „Daugiau nei penkis metus kaupiau įgūdžius programavimo mokykloje „Išmanioji mokykla“, o nuo 2014 m. gavęs leidimą, įvairiose svetainėse pradėjau ieškoti saugumo spragų ir jas radęs – informuodavau atsakingus asmenis.“

Aktyvaus jaunuolio pastangos buvo pastebėtos ir įvertintos profesionalų ir 2018 m. rugpjūtį jis buvo pakviestas kalbėti didžiausioje Baltijos šalyse programuotojų konferencijoje „BuildStuff“. Čia pranešimus skaitė įvairių sričių ekspertai iš tokių organizacijų kaip „Google“, „eBay“, „TrustPilot“.

Po sėkmingo debiuto prestižiniame IT renginyje Lukas ir toliau atkakliai rūpinasi visuomenės kibernetiniu saugumu prisidėdamas prie edukacinės informacinių technologijų sklaidos.

Technologijas lygina su nusikaltimų scena

2020 m. vasario 7 d. LITEXPO Vilniuje vyks mugė „Studijos 2020“, kurios metu Lukas skaitys pranešimą „Technologijos kaip nusikaltimų scena: kokius vaidmenis joje atlieka kibernetinės saugos specialistai“. Ateinantį pavasarį jis dalyvaus OWASP konferencijoje, kurioje aptars didžiausias saugumo spragas esančias internete.

Profesionalo įgūdžiai formuojami ne vien universiteto auditorijoje

Lukas įsitikinęs, kad žmogaus kompetencijos įgyjamos įvairiais būdais. Jo nuomone, universitete suteikiamos puikios galimybės ir reikalingos žinios, formuojami įgūdžiai, tačiau ar šias priemones studentas panaudos teisingai ir taps kvalifikuotu specialistu – priklauso tik nuo jo paties.

 „Sukūriau ir administruoju žmonių švietimui apie informacijos saugą skirtą asmeninę svetainę, kurioje nuolat aptariu kibernetinio saugumo problemas, dalijuosi įžvalgomis“ – pasakoja Lukas. Jis sako, kad informacijos sauga susidomėjo, kai buvo įsilaužta į jo asmeninę paskyrą internete.

Pasirinkęs studijuoti Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga VU Kauno fakultete, Lukas Vileikis džiaugiasi atradęs vienintelę studijų programą Lietuvoje, kuri siejama su šiomis dienomis ypač aktualia informacine sauga. Pasak vaikino, smagu, kad universitete įgyjama modernių praktinių įgūdžių, kuriuos galima taikyti ir už universiteto ribų.

Luko inicijuotame projekte „BreachDirectory“ lankytojai gali pasitikrinti, ar į jų paskyras arba svetaines nebuvo įsilaužta. Ši svetainė kasdien papildoma naujais duomenimis. „Žmonių, kurie naudojasi informacinėmis sistemomis, paskyros gali tapti lengvu įsilaužėlių taikiniu. Svetainėje įrašius, savo el. pašto adresą ar vartotojo vardą, atliekama paieška ir sistema parodo informaciją apie galimus bandymus pažeisti asmeninių duomenų saugumą“, – pagrindinę idėją atskleidžia VU KnF studentas.

Projekto pagrindinis tikslas yra didinti visuomenės sąmoningumą kibernetinio saugumo atžvilgiu. Lukas tikisi, kad suprasdami asmeninių duomenų praradimo riziką, žmonės bus atsargesni.

Na, o mes linkime sėkmės ir lūkesčių išsipildymo šiam talentingam informacinių sistemų ir kibernetinio saugumo studentui, kuris tikisi, kad projektas „BreachDirectory“ bus dar vienas žingsnis didėjančio žmonių sąmoningumo kibernetinėje erdvėje link.

Daugiau apie VU KnF dalyvavimą „Aukštųjų mokyklų mugėje“ 2020 m. sausio 23 dieną Žalgirio arenoje Kaune skaitykite:

http://naujienos.vu.lt/vu-studiju-mugeje-kaune-pristatys-naujas-programas-ir-stojimo-aktualijas/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku