Vilniaus universitete Kaune bus rengiami aukštesnės ir aukščiausios grandies specialistai finansinių technologijų (fintech) industrijai

S.Masteika FinTech VU Kaune 2018 2Intensyvi blokų grandinės technologijos (blockchain) ir finansinių technologijų (fintech) plėtra pastaraisiais metais lemia spartų finansinių technologijų specialistų poreikio augimą.  Privataus ir viešojo sektoriaus įmonės į šį sektorių investuoja tiek žmogiškąjį, tiek finansinį kapitalą, aktyviai įsitraukti ragina ir finansų sistemą prižiūrinčios institucijos. Reaguojant į aukštos kvalifikacijos finansinių technologijų (fintech) specialistų poreikį šalyje, Vilniaus universitete Kaune 2018 metais pradedama vykdyti magistro studijų programa „Finansų technologijos“. 

Apie tokių specialistų poreikį, jų rengimo ypatybes ir VU Kauno fakulteto (VU KnF), kuriame nuo 2012 m. vykdomos su blockchain ir kriptografinių valiutų inovatyvių sprendimų taikymu susijusios studijos ir moksliniai tyrimai,  įdirbį kalbamės su  VU KnF Taikomosios informatikos instituto docentu dr. Sauliumi Masteika. Docentas yra Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) ekspertas blockchain, kriptografinių valiutų ir finansinių inovacijų diegimo srityse, nuo 2011 m. dirbantis su inovacijomis susijusių finansinių technologijų  tyrimų kryptyje, stažavęsis Singapūro, JAV, Vokietijos, Kanados, Italijos, Rusijos ir kt. šalių universitetuose, privačiose verslo mokyklose bei laboratorijose, kur atliekami finansų ir informatikos moksliniai tyrimai.

http://naujienos.vu.lt/vu-kauno-fakultete-bus-rengiami-specialistai-finansu-technologiju-industrijai/

Kokios fintech specialistų poreikio pasaulyje ir Lietuvoje prognozės?

Remiantis Pasaulio ekonomikos forumo (WEF-2016) apklausų duomenimis prognozuojama, kad 2027 metais 10 % pasaulinio BVP bus generuojama verslų, susijusių su blockchain technologijos taikymais finansų, ekonomikos, internetinio komunikavimo sprendimų srityse. Tyrimų kompanijos MarketsandMarkets™  2017 m. atliktoje studijoje  finansinių technologijų industrija prognozuojamas  40,4 %  metinio augimo koeficientas (CAGR).

Lietuvoje finansinių technologijų (fintech) industrijos plėtra įvardijama kaip viena iš šalies strateginių vystymosi krypčių. Tokiu būdu siekiama pritraukti globaliose rinkose veikiančias šios srities verslo kompanijas ir įkurdinti jas Lietuvoje.

Kokie reikalavimai keliami besirenkantiems fintech studijas?

Fintech technologijos paprastai suprantamos kaip tarpdalykinės,  apimančios platų mokslų krypčių ir technologinių sprendimų spektrą. Ateityje, dirbant su šia technologija, bus reikalingi ne tik technologinių krypčių specialistai, bet ir finansininkai, teisininkai, vadybininkai, verslininkai, ekonomistai, kas leis integraliau pritaikyti inovatyvius sprendimus visuomenės poreikiams, užtikrinti jų saugų ir tvarų naudojimą. Svarbiausi gebėjimai ir savybės, reikalingi besirenkantiems fintech studijas plačiąja prasme galėtų būti siejami su inovacijomis ir technologijų taikymu. Pasirinkę fintech sritį turės spręsti technologinius blockchain ir fintech tobulinimo uždavinius, užsiims naujų produktų rinkoje kūrimu, inovacijų pritaikymu finansų, verslo, IT srityse. Tam reikalingi tiek socialinių, tiek fizinių ar technologijos mokslų bakalauro studijas baigę absolventai.    

Kodėl finansų technologijas (fintech) verta studijuoti būtent Vilniaus universitete Kaune?

Tai yra pirmoji technologinės krypties Fintech magistrantūros studijų programa Lietuvoje. Kol kas kituose universitetuose kuriamos ar adaptuojamos socialinių mokslų studijų programos, įgyvendinant fintech specializacijas ar atskiras studijų šakas. Studijas, atskirų disciplinų lygmeniu susijusias su blockchain ir kriptografinių valiutų inovatyvių sprendimų taikymu ir kūrimu, VU Kauno fakultetas  vykdo nuo 2012 metų ir apie tai jau buvo skelbiama viešojoje erdvėje: http://www.technologijos.lt/n/technologijos/it/S-34161/straipsnis/Virtualios-valiutos-tyrimai-Vilniaus-universitete , http://naujienos.vu.lt/doc-s-masteika-virtualios-valiutos-rinkoje-vyksta-intensyvi-pletra/ ,https://issuu.com/vu_lt/docs/spectrum23

VU Kaune sudaromos sąlygos studentams testuoti ir dirbti praktinių užsiėmimų metu su specializuotomis operacinėmis sistemomis, naudojamomis blockchain technologijose, taip pat specialia kompiuterine ir aparatūrine įranga.

Vilniaus universiteto Kauno fakultete sėkmingai vykdomos unikalios bakalauro studijų programos: „Finansų ir apskaitos taikomosios sistemos“ ir „Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga“. Į Fintech programą tikimės pritraukti pirmosios pakopos studijų absolventų iš šių ir kitų Lietuvos bei užsienio aukštųjų mokyklų, kur vykdomos giminingos bakalauro studijos, susijusios su finansų, ekonomikos, vadybos bei informacinių technologijų studijų kryptimis.

Kokiais akademiniais ištekliais disponuoja šios programos rengėjai?

VU Kaune šiai programai vykdyti sutelkti pakankami žmogiškieji resursai. Programą „Finansų technologijos“ rengė ir vykdys patyrę mokslininkai, dėstytojai ir praktikai. Kai kurie iš jų turi ne tik tarpkryptiškumo specifikacijas atitinkantį išsilavinimą (tiek informatikos, tiek vadybos ir administravimo sričių), bet ir darbo kitų šalių aukštosiose mokyklose patirties (Latvijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, JAV, Suomijoje ir kt.). Su šiais partneriais VU KnF bendradarbiavo ir įgyvendinant tarptautinį projektą hpcfinance.eu.

Fintech programoje dalyvauja ne tik akademinės bendruomenės atstovai. Į jos vykdymą įtraukti naujos kartos finansų, teisės, informatikos inžinerijos ekspertai, akademines veiklas derinantys su aktyvia profesine veikla, taip pat socialiniai partneriai iš verslo – praktikai ne tik iš mūsų šalies finansų industrijos: UAB „Telesoftas“, UAB „Kevin LT“, CTO, Berenschot Intellerts 40 Europallan (Olandija), pirmaujančios pasaulinės IT paslaugų bendrovės  DXC Technology, UAB SpectroFinance, PayAlly Limited (JK) ir kt. Su didžiąja dalimi paminėtų socialinių partnerių bendradarbiaujama jau ne vienerius metus. Šiose kompanijose VU Kauno fakulteto studentai iš giminingų studijų programų atlieka praktikas, absolventai įdarbinami, be to, bendradarbiaujama atliekant mokslinius tyrimus ir identifikuojant verslui aktualias fakulteto bakalauro ir magistro studijų baigiamųjų darbų temas. 

Išskirčiau VU KnF Taikomosios informatikos instituto dėstytojų sukauptą patirtį, įgytą koordinuojant ir realizuojant projektines veiklas, susijusias su finansinių atsiskaitymų, bankinių kortelių taikymo sritimis (PCI DSS saugumo standartų diegimo tarptautinėse įmonėse veiklų įgyvendinimu). Be to, tikiuosi, kad dalyvavimo tarptautiniuose projektuose patirtis įgalins į Fintech programą kviesti dirbti ir kolegas iš užsienio universitetų (pvz., iš  Tampere Technologijos universiteto, Suomija).

Kokios fintech studijų metu įgytos kompetencijos VU KnF absolventui suteiks konkurencinio pranašumo specialistų rinkoje?

Programos „Finansų technologijos“ (Fintech) absolventų profesinės veiklos laukas – finansinių technologijų industrija. Absolventai gebės savarankiškai atlikti finansinių rinkų ir instrumentų tyrimus, kurti investicinių portfelių valdymo automatizuotas sprendimų priėmimo pagalbos sistemas, projektuoti, diegti ir administruoti inovatyvius finansinių rinkų ir finansinių instrumentų sprendimus. Jie galės dirbti vadovaujantį ir konsultacinį darbą finansinio tarpininkavimo bei finansinių paslaugų įmonėse, diegti technologines finansų sektoriaus naujoves startuolių (angl. Startups), bankų, viešojo sektoriaus ir verslo įmonių padaliniuose.

Kviečiame studijuoti Finansų technologijas Vilniaus universitete Kaune!

Nuotrauka – Remigijaus Ščerbauskio.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku